woensdag 25 augustus 2010

Het verleden leeft..

Ongeveer een maand geleden heb ik in het HAKAgebouw bezoek gekregen van een paar afgevaardigden van de monumentencommissie. Tijdens de rondgang door het gebouw gaf een van de mensen aan dat zijn oma vanaf 1936 tot 1948 in het HAKAgebouw op de commerciele afdeling heeft gewerkt. Ze leeft nog en ik kon het niet laten te vragen of ik haar een keer mocht spreken. Zo gezegd, zo gedaan..
Vanmorgen is ze in het gebouw geweest. Een dame op leeftijd en nog erg helder van geest en fit! We hebben het "HAKA" zoals ze het gebouw noemde doorgelopen. Eerst naar boven met de lift naar 1e etage. Later na het gesprek op de eerste verdieping (waar ze vroeger ook werkte) ook "gewoon met de trap" het gebouw door! 5 verdiepingen.. Ze vertelde over hoe ze via een kennis op de inpakafdeling van de sinterklaaskado's kon komen werken. Nadat ze daar vertelde dat ze een boekhoudkundige opleiding had kon ze op de administratie aan de slag. Mevrouw vertelde over het rennen naar de kelder bij het bombardement tijdens de oorlog, het gezellige eten in de 'lunchroom' op de 4e verdieping, kijkend op de 1e verdieping vertelde ze hoe het er op haar afdeling aan toe ging, etcetc. Ze werkte op de administratie met het Hollerithsysteem.
(Klik op de link om te lezen over de ontwikkeling van morsecode naar computer:)
Het Verhaal van het Hollerithsysteem



Tijdens het bekijken van de HAKAbedrijfsfilm uit 1933 kwamen er allerlei colleganamen en anecdotes bij haar boven. Ze gaat onze bezigheden via internet en dit blog volgen en ze ging enthousiast naar huis.
Dank aan de mevrouw voor het bezoek!
Leuke dingen voor de mensch...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten